– at lukke lort ud!

I den daglige messe i vores Skt. Montforts kapel her i Sorø,  læser vi på helgendage, umiddelbart efter korstegn, hilsen og indgangsvers, om dén helgen, som den pågældende dag fejres, – efter det forhåndenværende helgenleksikon. – i mangel af bedre, som erstatning for værre.

I dag den 13. september kirkefaderen Johannes Chrysostomus.
Det var en mærkelig oplevelse for mig, for efter 28 års præstegerning har jeg jo læst beretningen mange gange før, – uden at yde den synderlig opmærksomhed. Men det gjorde jeg i dag.

Lad mig citere nogle afsnit fra beskrivelsen, men straks nævne, at min overskrift til dette indlæg er den dårligst tænkelige. Om folk, der oftest ikke har noget godt at sige, kan man af og til høre den nok ikke sprog-smukke men til gengæld plet-rammende formulering: “Han laver ikke andet end at lukke lort ud!”. Men med hensyn til Johannes gælder det absolut modsatte. Han blev kaldt “Guldmund”! På grund af hans prædikeners indhold:

“Chrysostomus prædikener var var meget veltalende og lange, men konkrete og helt igennem praktiske. Det var hans agt at udlægge bibeltekserne på en sådan måde, at hans tilhørere kunne kende og forstå deres belæring og praktiske anvendelse. Han appellerer, truer, sympatiserer, karikerer og behandler konkrete emner og eksempler fremfor ligegyldige abstraktioner…”

“Chrysostomus var en helhjertet reformator, meget åbenhjertig og temmelig taktløs, og han fik hurtigt fjender fra to sider, der forenede sig imod ham….”

Som ærkebiskop af Konstantinopel var han ikke populær hos ærkebiskoppen af Alexandria, Theofilus, som “havde kirkelige og personlige grunde til at modsætte sig ham!”. De af Theofilus skabte intriger bragte et møde istand mellem ham og hans støtter. “De overvejede en række nærmest ligegyldige anklager mod Johannes og fik ham afsat fra sit embede! ..   Hans fjender sørgede for, at han blev forvist til Armenien. De, som støttede ham, arbejdede forgæves for hans sag.
Af sikkerhedshensyn blev der givet ordre til, at han skulle flyttes længere bort, til Iberien. Han døde af udmattelse på vejen”
, – 60 år gammel. Det var i år 407.

Senere fulgte i messen dagens bøn:

Herre, vor Gud, du er dine troendes styrke og håb.
Du skænkede den hellige Johannes Chrysostomos forunderlig veltalenhed
og stor sindsstyrke under forfølgelser.
Vi, der idag mindes ham, beder dig velsigne din kirke,
så den kan tage ved lære af såvel hans prædiken som hans udholdenhed.
Ved vor Herre …..

“Sandheden tro i kærlighed” (Ef. 4, 15) – begge dele, – har det åbenbart altid været svært at praktisere i Kristi Kirke. Min gamle regens fra præsteseminariet i Lantershofen, som jeg stadig er i forbindelse med, sagde til mig, – efter at han havde gennemgået et tre måneders langt hospitalsophold: “Hvis vi i kirken kunne behandle hinanden i den samme ånd, som herskede på dét hospital, hvor jeg var indlagt, så var vi nået et langt stykke fremad!”

Reklamer

5 thoughts on “– at lukke lort ud!

 1. Det er da helt fantastisk, så historien gentager sig. Ikke mærkeligt, at denne tekst har gjort og gør stort indtryk på såvel skribenten som på den læser, der er bekendt med p. Stephen Holms situation, for hvad der her siges om den hellige Johannes Chrysotomos kan ord til andet siges om p. Holm og det UDEN UNDTAGELSE.

 2. En interessant beretning om den nid og misundelse der findes blandt “små” mennesker uden format, som får magt til at bestemme over andre. Som socialrådgiver har jeg tit talt med mennesker, som er blevet frosset ud af en chef, der har følt sig underlegen. Ofte ender de som langtidssygemeldte. Det starter som regel med at de får fratager arbejdsopgaver og bliver sat til ligegyldige ting. Så bliver de forflyttet til fjernliggende kontor, hvor de mister den sociale kontakt med kolleger og møder de stadig på arbejde, rejser man dissiplinærsager mod dem, ofte af fiktiv karakter.
  Jeg tror ikke situationen i vores katolske kirke er anderledes end i erhvervslivet.
  For mange år siden fik jeg fortalt følgende historie om Tove Rasmussen, tidligere nu afdød formand for Katolsk Kvindeforbund. Tove var ansat som akademisk medarbejder i et ministerium og havde en kontorchef af den beskevne karakter. En dag blive Tove kaldt til skideballe hos kontorchefen og aflevere så følgende salut: “Ved De hvad De er? De er en meget lille mand med en meget lille forstand”
  Så var Tove ikke længere ansat i det ministerium, men hun var en stolt kvinde, med stor selvrespekt og derved lignede hun Chrysostomus.

 3. Ved ordet ‘socialrådgiver’ kom jeg til at tænke på Hanne Reintoft, som gennem mange år havde en ugentlig radioudsendelse (brevkasse?) under titlen: “Hvad er min ret, hvad er min pligt”.
  Den ny kirkeret har delt det ‘smukt’ op, – slå selv efter:
  ‘Hvad er min ret’ – gælder for biskopper
  ‘Hvad er min pligt’ – gælder for præster og diakoner.
  Sidstnævnte har overhovedet ingen kirkelig retssikkerhed. De er ganske enkelt sagt: retsløse!
  Selvfølgelig ikke i relation til dansk lov. Men hvis man som dansk kleriker benytter sig af dansk lovgivning (og hvilken kleriker har råd til det?) overfor en kirkelig myndighed, kan det have ‘kanoniske konsekvenser’. Læs i forlængelse heraf 1. kor. 6, 1-8.
  Og ja, det er rigtigt: At klerikeren ved sin præstevielse lagde sine hænder i biskoppens hænder! Men, som en tysk montfortanerpræst har tilføjet: ikke hovedet og forstanden.

  ‘Nid og misundelse’??? Netop dét hører vi om i denne wekends anden messe-læsning, – fra apostlen Jakobs brev (3, 16): “Hvor der er selvhævdelse og misundelse, dér hersker der uorden og alt muligt ondt!”
  Hvor har apostlen dog ret!

 4. Peter Johnsen har ret. Det kræver virkelig format at skulle være leder. Det er de færreste, der kan tåle at få magt over andre, for det vil næsten altid ende i magtmisbrug.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s