Når på himlen små stjerner blinke …

Lørdag d. 20. oktober bragte Kristeligt Dagblad en artikel om en katolsk præst i Tjekkiet. For mig var det en opmuntring at læse den. Jeg bringer her en lille del af artiklen og har kursiveret de passager, som mest  har tiltalt mig. Det er dejligt at læse om en lokalkirke, hvor pluralisme synes legitim, og hvor der er plads til mere end én ‘stjerne’, (hvis lys i medierne er af en sådan styrke, at man ikke behøver solbriller).

Jeg ved ikke, hvordan forholdene er i Tjekkiet, men under vores besøg i Dresden (30 km. fra den tjekkiske grænse)  i sommer fortalte en katolsk sognepræst på stedet os, at 5% af byens indbyggere var katolikker, 15% protestanter og 80% udøbte.

Nu artiklen:  

Den polske præst Zbigniew Czendlik er ‘stjerne’ i det ateistiske Tjekkiet.
Han mener, at hans popularitet får den kristne tro ned på jorden og gør den tilgængelig

Zbigniew Czendlik er en karismatisk polsk præst og mediestjerne i Tjekkiet. Han fortæller:
 
”I 1992 sendte den katolske kirke i Polen mig til det ateistiske Tjekkiet, som var plaget af mangel på præster. En udsendelse til Tjekkiet var for polske præster mere eller mindre en straf, men den var en befrielse for mig. Det har udvidet grænserne for mit arbejde og givet mig helt andre muligheder, end jeg ville have haft i Polen. Jeg har meget mere frihed i Tjekkiet og kan præge mit arbejde som præst med min personlighed og egne holdninger,” 
Zbigniew Czendlik er veltalende og har en charme og en stil, som de fleste bliver betaget af med det samme

Tjekkerne bliver ofte betegnet som det mest ateistiske folk i Europa, og katolske præster er for det meste kun kendt af de få troende, de har i deres menighed. Men Zbigniew Czendlik er tjekkernes darling.  Det er ikke helt tilfældigt, og tjekkernes kærlighed er i høj grad gengældt.
”Min tro er blevet beriget i Tjekkiet; jeg har mødt mange mennesker, som enten er ateister eller har et anderledes forhold til religion, end jeg har. Jeg ser det som en gave at tale med folk, som mener noget andet. Man udvikler sig ikke i selskab med mennesker, som alle mener det samme, men tværtimod med mennesker, som har en anden holdning; det sætter tanker i gang,” siger han.

Det vigtigste er at fortælle folk, at Gud elsker dem, i stedet for at fortælle, at de skal elske Gud. At være bevidst om, at Herren elsker en, giver en sikkerhed i livet, som de fleste mennesker har brug for,” siger han. Popularitet giver mulighed for at få den kristne tro helt ned på jorden, så flere mennesker opdager de kristne værdier.

Åbenhed for nye idéer er noget af det vigtigste. ”Vi skal være i stand til at tage en risiko på os. Vi bliver hele tiden udsat for fristelser. Ingen er helt immun over for det onde, det er en risiko, der eksisterer og er en del af vores liv. Det er menneskeligt at falde, men det er ikke kristent at blive liggende. Vi skal stræbe efter det uopdagede, selvom det kan have sine omkostninger, men det er helt afgjort bedre end at leve et forsigtigt liv, hvor man godt nok ikke har gjort noget dårligt, men samtidigt heller ikke har gjort noget godt,” siger han.

Den tjekkiske kardinal Dominik Duka har bemærket præsten og kommenteret. Han  siger, at én Czendlik er godt for kirken, men tilføjer,  at ti Czendlik’er kunne være et problem …
………

Hvilket jeg så forstår, som om der vil være plads til ni… Flot! Flere melder sig nok heller ikke …

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s