Gamle aviser! Nye tekster!

Avisen, jeg har læst til morgen, var fra 04. april. Men når det drejer sig om Kristeligt Dagblad, kan man udmærket læse en gammel avis, for ret så mange artikler bli’r på underlig måde ikke forældede.

To tekster rørte mig på særlig måde:

1. En anmeldelse af en historisk roman, “Magten”, der foregår i England på reformationstiden.

Det var beskrivelsen af Henrik VIIIs magtfulde førstesekretær Thomas Cromwell i relation til flere forskellige personer, som jeg her kalder x, y og z, fordi det ikke er disse personer, men Cromwells personlige “Art und Weise”, jeg faldt over:

Cromwell var søn af en grovsmed og således en opkomling. Han havde vundet magt ved at holde sig til de rigtige folk på de rigtige tidspunkter. Han er en snu rad, som forstår at styre det komplicerede, intrigante spil ved hoffet. Det bliver da også ham, der bringer x og y til fald, idet han får dem dømt for hor og forrædderi. Ingen af dem er godt nok skyldige i de anklager, der rettes mod dem, men sagen må til, for at Cromwell kan få en slags hævn over de arrogante og komme af med z, som er farlig for hans egen position. At hele retssagen bli’r en farce, rører ham ikke synderligt. Til en embedsmand siger han: “Vi ønsker sandheden lidt efter lidt, og kun de dele, vi kan bruge!”
Romanen er et studie i, hvordan et betændt miljø korrumperer folk. Hoffet er et inferno af sladder, bagvaskelse og intriger. Alle er angste for at tabe anseelse og i værste fald deres liv… !”

 2. En stor atikel om “Korporatismens katolske forbindelse”. Uden at komme ind på selve begrebet “korporatisme” (slå det op, hvis det interesserer dig) vil jeg bare videregive et kort afsnit i artiklen:

“Hellige hierakier kvæler initiativ …
Ukontrolleret magt kan være mere åndeligt nedværdigende end konkurrence. Korporatistisk subsidiaritet lader toppen af hierakiet bestemme sine egne beføjelser, mens udelukkelse af konkurrence og lovprisning af privat ejendom fører til både ulighed og ineffektivitet!
Efterhånden, som disse svagheder blev tydelige, trak kirken i land i 1960’erne, og pave Johannes Poul II tog tilsidst afstand fra korporatismen. I dag er det kun få katolikker, der har kendskab til læren ..”

Ja, jeg har ihvertfald ingen kendskab til den. Ikke desto mindre mener jeg at kunne nikke genkendende til det i artiklen sagte … Lissom osse det første citat, fra boganmeldelsen, underligt berørte mig ….

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s