05. maj

I dag den 30. april fejrer vi i kirken pave Pius V. Dét, som jeg særlig bemærker ved ham, vár hans kamp for, at  bestemmelserne fra Tridentinerkoncilet, som var afsluttet tre år før han blev pave (1566), skulle føres ud i livet.
På samme måde, som vores pave Frans har sagt det om bestemmelserne fra andet Vatikankoncil. At der nu skal der gøres alvor af, at de gennemføres. Måtte det lykkes for ham!

Og på søndag den 05. maj er det så 200-års-dagen for Søren Kierkegaards fødsel, – og samtidig 29-års-dagen for min præstevielse. Lidt ‘stolt’ over dato-sammentræffet er jeg vist… Og samtidig er det jo Danmarks befrielsesdag.. Jeg håber i min nuværende situation, at sidstnævnte faktum er af profetisk karakter. 

Det er bekendt, at Søren Kierkegaard havde et ret anstrengt forhold til sin samtidige protestantiske statskirke, – forløberen for folkekirken. I en kronik i KD lørdag den 13. april, af Birgit Bertung, fik vi nogle fine Kierkegaard-citater:

“Gud er en hader af alle ceremonier! Hvor ironisk, at det mennesket selv, der skaber sig alle vanskeligheder, mens Gud derimod siger: ‘Kom, kære menneske, kom, aldeles uden ceremonier’, – men se: Mennesket producerer selv ceremonierne og Gud bliver bragt på uendelig afstand fra mennesket!”

“Jo mere tro på Gud, jo mere ligegyldighed for al denne kæmpen for blotte former! Dramatisk kostymerede kunstnere i lange klæder træder frem i kunstbygninger. Tag et brækmiddel og kom ud af denne halvhedstilstand. Ud skal du! ud på 70.000 favne vand. Dét er situationen! Nu kan der blive tale om at få tro eller at fortvivle. Og denne situation må tilvejebringes ved et eksistentielt skridt af individet. I dette rent personlige forhold mellem Gud som personlighed og den troende som personlighed i eksisteren, ligger begrebet tro!” 

Hvad skal man mene? Dette er sagt om statskirken/folkekirken og dens gudstjeneste. Hvad ville hr. Søren have sagt om den katolske?? I hvert fald  var det godt, at han ikke var med til min præstevielse på hans fødselsdag for 29 år siden, – for slet ikke at tale om præstevielsen i torsdags. Dén havde han ikke overlevet!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s