Himmelfart

Tidligere TV-speaker, journalisten Karin Mørch udtalte sig i KD den 04. maj til Lise Schmidt Søgaard, – i en samtale om tro og bøn. Først i går aftes fik jeg læst den. Man erfarer, at Karin Mørchs mor, nu afdød,  var franskfødt og katolik, mens faderen, filmskaberen Gabriel Axel, er protestant.
På et tidspunkt i samtalen siger Karin Mørch:
“Jeg har nok en katolsk/protestantisk dynamik i mig, selvom jeg siger, at jeg er katolsk opdraget. Min mor var utrolig stærk i troen og utrolig afklaret, da hun nærmede sig døden.. Min far har altid været meget åben for en mere spirituel tolkning …”
Senere i samtalen erfarer man, at Karin Mørch i dag “kommer i tre forskellige kirker: den katolske kirke i Bredgade, i Frihavnskirken på Østerbro og i Odden kirke, hvor familien har sommerhus.
Det katolske ligesom sidder i det franske blod.
Men når præsterne i den danske folkekirke tolker på bibelteksterne, bliver det mere vedkommende, synes hun”. Hun siger:
“Der er mange lag i bibelteksterne, det holder jeg aldrig op med at blive fascineret af. Jeg kan enormt godt lide den måde, de danske præster arbejder med at inddrage hverdagens og tidens begivenheder og bruger Bibelen som spejl for det!”

Omend katolsk præst med stort K, – og dansk præst, – slog bemærkningen mig på særlig måde, fordi jeg dagen før havde jeg læst en replik på Facebook-siden ‘Ucensurerede katolske stemmer’,  – en replik fra en katolik, som er lidt træt af, – sådan udtrykker han sig, – i katolsk regi  “at måtte nøjes med messer med remtræk, lavt damptryk og sprogspasseri”….

Netop havde jeg Kristi Himmelfarts morgen personligt oplevet noget, der tæt tangerer udsagnet i nævnte replik og var egentlig ret så nedtrykt.
Nu sad jeg så i bilen og havde åbnet radioen på DR1. Gudstjenestetransmissionen var i gang. En salme blev sunget, ledsaget af gedigent orgelspil, hvorefter prædikenen begyndte. Ikke alene var, – osse på baggrund af det netop oplevede, – præstens brug af det danske sprog en lise, men indholdet i denne Kristi Himmelfarts prædiken var så ‘hjemligt’, så vedkommende og så opløftende, at jeg fik en fornemmelse af, at ikke bare min sjæl, men osse bilens fire hjul nærmest lettede fra mortorvejens belægning. Hjemkommet måtte jeg i TV/radio-programmet se efter, hvad det vár, der havde opløftet mit sind, – havde sørget for, at “sjælen får sit brusebad”, som det hedder i kendingsmelodien til det kvalitetshøje TV -musikprogram “Sommersang i Mariehaven”??: Højmesse i Hørsholm Kirke. Prædikant: sognepræst Per Mejhof. Organist: Erik Hildebrand-Nielsen.
Men mindre end radiogudstjenester kan gøre det.  Aldrig er jeg gået hjem fra vores geografiske sognekirke her i Sorø: Pedersborg Kirke, uden at være blevet ‘opløftet’

Så kære Karin Mørch. Beklager, at jeg som katolsk præst i Danmark m. h. t. dine ovenstående bemærkninger må sige: Jeg er enig med dig!

Reklamer

1 thought on “Himmelfart

  1. Jeg er fuldstændig enig i Karin Mørchs og din bedømmelse af præstationerne på de protestantiske og katolske prædikestole. Som eneste katolik i min nærmeste familie kommer jeg jævnlig i folkekirken, til mine børnebørns dåb, nivøers konfirmation eller i vores lokale folkekirke i Skovlunde.
    Som præst, uanset om det er i folkekirken eller den katolske kirke, er en af de vigtigste pastorale opgaver at kunne formidle det kristne budskab på en måde der er nærværende og tager udgangspunkt i menneskers dagligdag. Jeg må med forstemmelse erkende at i denne diciplin distancerer folkekirkens præster langt de katolske på point. Det gælder både bredde og dybde i temaseringen, eksemplificeringer og ikke mindst paraleller til den moderne verden.
    Ofte forlader jeg katolske messer uden at kunne huske prædiken, selvom jeg har koncentreret mig om at lytte efter. Jeg spørger af og til mig selv om formidling overhovedet er basispensum på de katolske præsteseminarier?
    Bortset fra et par enkelte sognepræster og så præster, der desværre af forskellige årsager er udenfor pastoral tjeneste, står det grejlt til på prædikestolen i vores hjemlige katolske kirke.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s