‘Gud give os lykke og GODE RÅD ….’

I flere perioder har jeg været medlem af præsterådet. Men efter min ringe mening var anstrengelserne i forbindelse med møderne ikke kongruente med resultaterne og ved sidste præsterådsvalg i 2009, havde jeg og min medbror i Fredericia besluttet os for at framelde os som kandidater.
Min medbror overholdt fristen for frameldelse. Jeg ikke. Og da valgsedlerne kom, måtte jeg sande, at mit navn naturligvis var på listen.
Trøstende mig selv gik jeg ud fra, at det var ganske ufarligt, men jeg tog fejl, for jeg blev indvalgt. Med et middel-stemmetal. Dén, der fik flest stemmer, havde fået sølle 19,  blandt ca. 70 valgbare og samme antal stemmeberettigede. Når visse kolleger påfølgende ønskede mig tillykke med valget, fik jeg en underlig smag i munden. Var det  9 eller 10 stemmer  jeg havde fået..? . Husker det ikke nøjagtigt.
’Fornøjelsen’ i rådet blev imidlertid kort, for som bekendt blev jeg april 2010 suspenderet, og da suspensionen i 2011 blev ophævet må jeg indrømme, at den eneste indsats jeg sidenhen ydede i forbindelse med præsterådsmøderne var, hver gang pænt at melde afbud, indtil jeg sidste år trak mig for at give plads til én, der måske endnu havde lyst …

2009 / 2013…
Fire år er omme, og der skal atter vælges præsteråd. Atter var  min medbroder og  jeg enige om, at vi ikke ville opstille. Og atter engang overholdt han frameldelsesfristen. Jeg ikke. Og så i dag kom valgmaterialet, og  jeg sagde til mig selv ”Åh, nej …”

Dette ’Åh, nej” .. kunne jeg ha’ sparet mig.  For jeg er ikke på kandidatlisten. Dette burde ikke have været overraskende for mig, for hvis jeg havde gidet læse referatet fra sidste præsterådsmøde i maj, havde jeg nemlig ud fra referatet kunnet lægge to og to sammen. I  referatet er nemlig at læse, at præsterådet næsten énstemmigt har vedtaget et notat til dén paragraf i vedtægterne for præsteråd, der siger, at enhver præst, der udøver præstegerning i bispedømmet, kan indvælges. Dette notat lyder som følger:

Præsterådet forstår ved præstegerning i bispedømmet de præster, der uden kanonisk begrænsning kan udøve præstegerning i bispedømmet. Dette vedr. valgbarhed, men ikke valgret.

Hvem der har foreslået ovenstående og bragt det til afstemning, fremgår mærkeligvis ikke af referatet, – kun, at biskoppen derefter tiltrådte det foreslåede notat. Hvor fint af ham, at han ydmygt retter sig efter præsterådets indstilling ….

Det var nu synd, at jeg ikke var aktuel til deltagelse i dét præsterådsmøde, for så kunne jeg ha’ forslået en meget enklere og klarere formulering,  som biskoppen sikkert osse havde tiltrådt, lydende som følger: Alle præster, der ønsker det, kan opstilles, – undtagen Stephen Holm.

Hvor er jeg dog taknemmelig over, at mine omsorgsfulde medbrødre i præsterådet så massivt har taget højde for, at jeg nok igen ikke fik taget mig sammen til at melde mig fra kandidatlisten. Og ønskede at beskytte mig for, endnu engang at blive indvalgt, – med måske seks eller syv stemmer.

Tak allesammen!

4 tanker om “‘Gud give os lykke og GODE RÅD ….’

  1. Jeg er målløs. Er det i en kristen kirke, den form for udrensning blandt brødre finder sted? Er der da overhovedet ingen, der spørger sig selv i sådanne afgørelser, om, “hvad mon Jesus ville have gjort.”

  2. Når man hører et sådant eksempel på magtfordrejning kan jeg ikke lade være med at drage sammenligninger til den verdslige politiske verden og ikke mindst de politiske ideologier, der hårdest bekæmper kristendommen og som vi som kristne tager afstand fra.
    Jeg tænker på arbejder og bondestaten DDR. I deres skinbare demokrati var kun plads til de antifascistiske blokpartier, der blindt underlagde sig SED´s herskab. Oppositionelle kandidater var der ikke plads til. Det er forstemmende!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s