Velkommen nytår og velkommen her!

Et nyt kirkeår er begyndt i søndags. Om kirken har nytårsforsætter???
Som afslutning på det gamle kirkeår valgte jeg her på min blog at gengive en tekst fra den netop udkomne bog “Lieber Bruder Franziskus”, hvor lillebror Frans fra Assisi fiktivt skriver breve til storebror Frans fra Rom. Det var fra brev nr. 2:  “Brødre og søstre, – ikke helligt herredømme!”
Ved det ny kirkeårs begyndelse gengi’r jeg et andet afsnit af samme bog, fra brev nr. 4: “Fattigdom, – ikke pragt og herlighed!”
Kunne det være et kirkeligt nytårsforsæt/ønske????

Kære broder Frans (i Rom)

Mange fortæller, at du afviser enhver form for pragt og opstyltethed. Du formaner de rige og mægtige. Du opfordrer til omvendelse og siger: “Vi må være på de fattiges side, om nødvendigt i protest overfor de mægtige!” Ord som talt ud af min egen mund. Tak for dem!

Men desværre tænker ikke alle din samtids kirkemænd sådan. Der findes, – og dét særligt i den romerske kurie, – så megen magtstræberi med tilhørende intriger. Der er så megen rænkesmederi og gåen hinanden bag ryggen, altsammen noget, som intet har at gøre med Jesu Ånd og hans evangelium. Og netop dette støder din samtids mennesker. Kirken har mistet sin troværdighed!

Kirken udviser rigdom og pragt, uhelligt skuespil og selvforherligelse, så mange privilegier, som kirkens ledere gi’r sig selv. Allerede i påklædningen signaleres det: Blonderochetter og hermelinskraver, røde sko og silke, store guldkors på maven og kæmperinge på fingrene, – og dét altsammen i efterfølgelse af den fattige, korsfæstede Jesus. Helt ærligt! Jeg fatter ikke en meter af det hele. Og kirkelige titler og hædersnavne! Det vrimler med eminencer og excellencer, med prælater og monsignorer. I ordenerne taler man om ærkeabbeder og generalforstandere, og selv i mit fællesskab er der nu en generalminister. Hvem er overhovedet i stand til at bevare overblikket???

Og m. h. t. pragt og opstyltethed vil jeg nævne dig et yderligere eksempel fra det kirkelige livs centrum, nemlig fejringen af dét, Jesus bød os gøre til aktualisering af sin frelsergerning. Hvad er det dog, fejringen af eukaristien har udviklet sig til??? Jeg kan ikke finde mig til rette i den, slet ikke i jeres såkaldte højtidelige fejringer f. eks, i din Peterskirke. Hvor er det ægte bordfællesskab, den ægte samtale, mad og drikke, åbenheden overfor alle blevet af??? Jesus har dog betingelsesløst inviteret alle til sit bord. I stedet bli’r man mødt med pragtudfoldelse i klædedragter, der har hjemme i en fremmed kultur fra en anden epoke, stammende fra den romerske kejserkult. Og med røgelse, som blev foragtet af de første kristne. Hvor er vi egentlig nået hen??? Mange kristne i urkirken har måttet lade livet i protest mod kejserkulten. De nægtede kejser-røgelsen, men I lader jer indhylle i den. Jeg kender naturligvis den teologiske forklaring: Kirken som Kristi legeme og præsten, der ved altret handler ‘in persona Christi’, hvorfor røgelsen er en æresbevisning for Kristus. Men helt ærligt: Hvilke nutidsmennesker forstår det? De første tre århundrede var røgelse ikke i brug blandt de kristne, og, – det er min mening, – i dag behøver vi den heller ikke.

Derfor! Modstand mod al pragt og opstylteri i kirken. Jeg, den lille fattige Frans fra Assisi, formaner dig og alle kristne af god vilje: Gør en ende på hele dét teater. Tag mod til jer og tag et radikalt skridt fra opstyltethed til enkelhed. Tag afsked med alle ‘højærværdige’ og vis jer som brødre og søstre, hvor der efter Jesu vilje ikke øves magt men tjeneste overfor hinanden. Hvor hver enkelt påny forsøger at følge Jesus efter og overføre hans evangeliums budskab i sit eget liv. Kun dette skal alle i kirken efterstræbe, – først og fremmest dém, som står i ledelsens tjeneste.

Det ønsker din navnebroder, den lille Frans fra Assisi

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s