Nej, nej, nej, nej, nej, – dét må du ikke !!!

Ytringsfrihed er noget, vi i vort vestlige samfund af i dag hæger om. Og vi fremhæver ofte denne frihed ved at tale negativt om samfund, hvor den ikke eksisterer.

Imidlertid vil jeg vove den påstand, at det indtil det seneste har været så-som-så med den hjemlige ytringsfrihed. For hvad nytter det at have frihed til at ‘ytre’, hvis ytringerne ikke kan høres?  Her er medierne altafgørende, for hvis disse censurerer dig bort, kan du jo ytre, hvad du vil. Det kommer ikke stort længere end til dine nærmeste omgivelser, hvis’ mediecensuren’ sætter ind..

Derfor er Facebook/Twitter og dét, at man på internet kan oprette en blog, – altså de såkaldte ‘sociale medier’ – et meget stort fremskridt for ytringsfriheden, for her skal ingen andre tillade dig  offentligt at markere dine synspunkter. Men Facebook, f. eks., har  samtidig den ulempe, at en åbnet tråd kan udvikle sig ukontrolleret og føre til bemærkninger af en karakter, som man ikke havde ønsket, skulle komme.

Disse overvejelser som indledning til følgende:

Siden vi i november 2011 flyttede her til Sorø har jeg været medlem af menigheden i Køge. I Slagelse måtte jeg ifølge biskoppen ikke vise mig og menigheden i Ringsted var ikke lige den bedste løsning, idet dé, der i min sognepræstetid i Slagelse ikke kunne holde mig ud, havde løst sognebånd til Ringsted. De skulle ikke påduttes mig nu, så valget faldt på Køge.  Gennem to år har min medbroder og jeg følt os hjemme i denne menighed og, udfra det lidet,  jeg efter biskoppens påbud af 20. juni 2012 endnu er i stand til at gøre, være sognepræsten, pastor Torsten,  behjælpelig. Således nyder han som tyskfødt og tyskopdraget præst ved salmevalg til messerne godt af mit indgående kendskab til den danske salmeskat, ligesom han har bedt mig være sekretær for menighedsrådet og gi’ en lille hånd med i sakristiet, idet indehaveren af begge ‘embeder’ pludselig afgik ved døden.

Men fra 1. januar 2014 er vores (konstituerede) sognepræst blevet sendt på et 3.måneders kursus i Tyskland, og generalvikaren er sålænge udnævnt som konstitueret for den konstituerede sognepræst. Før sin afrejse bad pastor Torsten os alle i menigheden om at forsætte vores små, særlige tjenester , mens han var fraværende. Det gav ingensomhelst problemer i Ringsted, men bestemt i Køge!

For allerede den 16. januar modtog  jeg endnu et brev fra biskoppen. Passager i dette brev offentliggjorde jeg på en tråd i Facebook-gruppen ‘Ucensurerede katolske stemmer’, – med en lille humoristisk drejning, for det er man sommetider nødt til, hvis man ønsker at overleve. Imidlertid udløste denne tråd så mange (forståelige?) grovheder overfor biskoppen af en karakter, som jeg som katolsk præst mente, at jeg ikke kunne forsvare at være ‘årsag’ til. Selvfølgelig kan jeg ikke drages til ansvar for, hvad andre i frihed siger/skriver, men jeg havde det dårligt med at være dén, der ved åbningen af en tråd direkte havde udløst bemærkningerne. Derfor valgte jeg at slette min tråd-indledning, hvormed jeg automatisk slettede samtlige af de af indledningen inspirerede replikker.

På min blog er det anderledes. Her véd kommentatorer, at blogindhaveren frit bestemmer, om han vil optage kommentarer, dele af dem, eller slet ikke. Derfor vil jeg nu her bringe mit Facebook-indlæg fra 18. januar, – en lille smule udvidet. Og bede evt. kommentatorer om at have forståelse for det netop sagte.

Emne: [Ucensurerede Katolske Stemmer] NEJ, NEJ; NEJ, NEJ, NEJ, DET MÅ DU IKKE …

Stephen Holm opslog noget i       Ucensurerede Katolske Stemmer

                                                                                                                                                                                             
Stephen Holm

18. januar 15:05

NEJ, NEJ; NEJ, NEJ, NEJ, DET MÅ DU IKKE ….
Som bekendt har det nu gennem snart to år biskoppeligt været mig  forbudt, offentligt at udføre nogensomhelst præstelig, liturgisk tjeneste i bispedømmet København ,- bortset fra i vores privatkapel her i Sorø.   Forbuddet gælder osse liturgiske lægmandstjenester, f.eks organist-  eller lektortjeneste.
Så blev forbuddet i oktober udvidet til, at jeg ydermere ikke måtte  være sekretær for et menighedsråd og nu endnu ydermere til, at jeg ikke må foreslå egnede salmer til brug ved søndagsmessen.
Og ikke bare dét! I et brev til mig af 16. januar vil biskoppen nu være  helt på den sikre side, idet han udvider sit forbud til, at jeg heller ikke må gøre det, jeg ikke har gjort!! Således hedder det:

“Generalvikaren har annonceret, at der vil komme et pålæg fra mig vedr. dit engagement i menigheden, udover dém, du allerede hár fået. De følger hermed og går ud på, at du, udover ikke at skulle fejre messen eller på anden måde have nogen aktiv rolle i liturgien, spille orgel eller have andre musikalske opgaver og deltage i menighedsrådsarbejdet heller ikke skal påtage dig mindre opgaver som organisering af liturgien, valg af salmer eller sakristantjeneste. Der kan også være andre opgaver, som ikke er  nævnt udtrykkeligt her, men også for dem gælder det, at du ikke skal påtage dig dem, selv om de virker nok så små og uanselige!”

Fordi jeg, – trods al den forfølgelse, nærmest hetz, jeg efter 26 år som  sognepræst på en trediedel af Sjælland må lide fra dén mand, – stadig har den Guds gave i go’ behold, som min humor ér, ku’ jeg altså ikke lade være med at more mig og undre mig over en biskop, som vil blamere sig selv på den måde. Og som mener, over år at have råd til at udelukke kvalificeret arbejdskraft. . .

Nå, det går nok. I går havde jeg  vikarjob som organist i folkekirken og i overnæste uge skal jeg i en  landsbymenighed give et oplæg om sakramenterne. Der er højt til loftet i folkekirken. I min egen kirke har jeg svært ved at trække vejret.  Ikke desto mindre snapper jeg efter luften i dén gode menighed i Køge, som jeg  hører til.

Måske er det humorens gave, der midt i dette vanvid bragte mig på’  Fy-skamme-sig sangen’?? Den får I her. Nyd den

http://www.youtube.com/watch?v=mJ_h87CJM58

                     Tom McEwan & Jes Ingerslev: Fy fy skamme           skamme!
Vis opslag på Facebook · Rediger e-mail-indstillinger · Svar på denne e-mail for at     tilføje en kommentar.
Reklamer

1 thought on “Nej, nej, nej, nej, nej, – dét må du ikke !!!

  1. Bortset fra at være katolsk lægmand, er jeg fællestillidsmand og medlem af hovedsamarbejdsudvalget på min arbejdsplads, en mellemstor kommune i den nordlige del af Region Hovedstaden. Jeg er vant til at arbejde med arbejdsmiljøproblemer, ikke mindst problemer, der vedrører det psykiske arbejdsmiljø. Det, du her beskriver, er ren mobning. Det er f.eks. når en medarbejder systematisk fratages de arbejdsopgaver pågældende er ansat til at varetage, måske samtidig forflyttes til fjerntliggende forkontor, udelukkes fra socialt fællesskab med kolleger, udelukkes fra personalemøder eller måske direkte opfordres til at søge væk. Jeg skrev i en tidligere kommentar på din blog om enmet at føle sig hjemme og det at være på tålt ophold, altså tilstede, men af sin foresatte de fakto ikke-eksisterende.
    Nu skulle man jo ikke tro, at noget sådant forekommer i vores bispedømme. Vi har jo alle som katolikker i religionsundervisninger hørt om kærligheden og det inkluderende fælleskab, når vi er født ind i eller optages i den Katolske kirkes fulde fællesskab.
    Jeg husker at bispedømmet for nogle år siden vedkendte sig Arbejdsmiljøloven og at der blandt præsterne (som ansatte i bispedømmet) skulle vælges en arbejdsmiljørepræsentant (AMR). Det er, så vidt jeg husker, blevet Cristian Noval. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvordan overenskomstsystemet og ansættelsesretten forholder sigt til kirkens klerikale tjeneste eller omvendt.
    Jeg tænker bare, at når der vælges en arbejdsmiljørepræsentant blandt præsterne må det vel være fordi kirken vedkender sig arbejdsmiljølovgivningen og dens regulativer, så sager om præsternes fysiske og psykiske arbejdsmiljø kan bringes for deres AMR. Hvis ikke, er der jo kun tale om ren stafage eller utopi. Jeg påstår ikke, at det er sådan, men når din arbejdsgiver har valgt at følge arbejdsmiljølovgivningen, må din sag kunne forelægges din AMR. Hvis ikke det hjælper noget, kan der ske anmeldelse til arbejdstilsynet.

    Jeg mener ikke jeg med denne kommentar kan anklages for grovhed overfor min biskop, det er nærmest ment som en servicemeddelelse, og jeg håber derfor, at min kommentar kan bringes på din blog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s