Gudstjenesteværksted

Gudstjenesteværksted!? Det lyder mærkeligt, men meningen er god nok. Konkret drejer det sig om en udgivelse, som netop afdøde Carly Majholm, der fik sin filosofisk-teologiske uddannelse hos montfortanerne i Oirschot (Holland) producerede i samarbejde med  Guido Kreienbühl, da de to stod i spidsen for ‘Kateketcentralen’, der p. t. videreføres  i institutionen ‘Pastoralcentret’. Udgivelsen fandt sted omkring år 2000 , forløb over tre år og var en hjælp til præsterne i deres forberedelse af søndagsgudstjenesten. Alle søn- og festdage blev dækket ind og hver uge modtog vi, der sagde ja tak til hjælpen, en forsendelse på ca. 15 sider, bygget op således:
Søndagens læse-tekster i kontekst
Exegese til samtlige tekster
Liturgiske elementer: indledning til læsninger og to sæt forbønner
Tre-fire prædikeforslag med afsæt i hver læsning
Inspirerende tekster.

Jeg blev hurtig klar over, at der bag hver tilsendelse lå et stykke seriøst arbejde, så automatisk samlede jeg udgivelserne i mapper. Det var klogt gjort. Nu har gudstjenesteværksted femten år på bagen, men hver udgivelse virker vedvarende ny og frisk, og der er faktisk ikke én søndag, hvor jeg ikke henter inspiration her.

I den forløbne 4. uge i påsken er vi i de liturgiske tekster igen og igen blev påmindet om 4. påskesøndags tema: Den gode hyrde. I gudstjenesteværksteds ‘inspirerende tekster’ er der to, som jeg bed særlig mærke i og som jeg gerne ved 4. påskeuges afslutning vil dele med jer.

Den første tekst er af den franske biskop Jaques Gaillot, som var biskop i Evreux fra 1982 til 1995, indtil han blev afsat af pave Johannes Paul II, fordi han var for levende. Han har sagt:

“En biskops styrke er at være sammen med sin hjord, og det er Guds folk, der udgør den eneste og sande kontrolmyndighed. Gudsfolkets ærlige og ansvarlige behov kommer i første række, – ikke kirkens disciplin!
Af evangeliet har jeg lært, at kærligheden er stærkere end loven!”

Den anden tekst er af tyskeren Eugen Biser, præst og professor i fundamentalteologi og religionsfilosofi, netop død i år, – aftenen før Mariæ Bebudelsesfest. Han siger:

“I vore dage er der m. h. t. kirken tale om, at forbindelsen mellem top og bund løsnes. Den kirkelige ledelse løber en risiko for at miste forbindelsen til kirkefolket, som i stigende grad distancerer sig fra ledelsen. Man kan frygte en situation: En hyrde, men ingen hjord. Følgerne af et sådant skisma er for begge parter lige skæbnessvangere:
– for Gudsfolket, at det derved glider udenfor læreembedets rækkevidde og risikerer at drukne i anarki
– for den kirkelige ledelse, at den længe nærede bekymring synes at blive virkelighed: At dens indflydelse på Gudsfolket uafvendeligt svinder ind!

Profetisk tale??

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s