Se til højre, se til venstre, – hele regimentet drejer om!

En af de ting, jeg besluttede mig for, da jeg for fire år siden afsluttede mit virke som sognepræst for treogenhalv menighed var, at nu ville jeg give mig tid til at læse dagens avis ordentligt.

Jeg lever ikke op til min beslutning. I dag den 04. juli sidder jeg og nærlæser en avis fra 30. maj og falder over en kronik af byrådsmedlem Bo Nygaard Larsen (Solrød) med underoverskriften: ‘Lars Løkke Rasmussen bør trække sig’.

Under læsningen afledes mine tanker hen mod dén undervisning, jeg modtog  i min barndoms skole i Svendborg,  hvor vores lærer, – var det i historie?, .- fortalte, hvor svært det var at få udgivet et lexikon i enevældens dage. Han fortalte om censur og nævnte, at det første, der ved en sådan lejlighed blev kontrolleret, vár, hvad der stod under ‘konge’. Derfor stod der sjældent ret meget. Men hvis man slog op under ‘løve’ fik man at vide, at løven var dyrenes konge og nu kom der så en længere artikel om, hvordan en konge burde være . . .

Om dét, vi lærte, er rigtigt, véd jeg ikke, men pludselig slog det mig, at ordet ‘Venstre’ i den kronik, som jeg netop læste, kunne overføres på en anden organisation. Måske er der nogle, der kan følge mig:

AT DET KAN GÅ så galt i Venstre, vidner om, at der i partiets top må være en syg kultur af selvtilstrækkelighed. Hvis lederen er solkonge, må de nærmeste allierede være det ukritiske hof, der på mindste knips rejser sig for at markere deres uforbeholdne opbakning. Der er behov for at give plads til en mere fri styring, hvor man må forstå, at ikke alt kan pakkes ind i spin, strategi og topledelse.

Der er brug for et rum, hvor det er i orden at tale Roma midt imod, hvis man føler, at for meget er kørt af sporet. Hvis der ikke er nogle, der har det mod, er det svært at få øje på det politiske projekt, der jo både som ideal og virkemiddel skal bæres af ord og meningsudvekslinger.

Det er ikke et argument at sige til kritiske røster, at de skader partiet. En sådan tilkendegivelse er blot en formular, der bliver taget frem som et desperat forsøg på sætte opponenterne skakmat.

Jeg er forbløffet over de mange positive henvendelser, jeg har fået fra vildt fremmede mennesker. De opfordrer mig til at stå fast, og det er da også det, jeg gør.

 

Reklamer

1 thought on “Se til højre, se til venstre, – hele regimentet drejer om!

  1. “AT DET KAN GÅ så galt i Venstre, vidner om, at der i partiets top må være en syg kultur af selvtilstrækkelighed. Hvis lederen er solkonge, må de nærmeste allierede være det ukritiske hof, der på mindste knips rejser sig for at markere deres uforbeholdne opbakning. Der er behov for at give plads til en mere fri styring, hvor man må forstå, at ikke alt kan pakkes ind i spin, strategi og topledelse!”

    Er det noget parallelt, pave Frans taler om i sin rundkrivelse, ( – ja, hvad hedder den egentlig på dansk? På forsiden af udgivelsen står der “Evangeliets glæde”, mens der på bog-oplysningssiden står “Glædens evangelium”? Jeg tror, jeg ville have kaldt den “Glæden i det glade budskab!” -) – når han i ét af afsnittene om biskoppens funktion (afs. 31) skriver: “Biskoppen skal have ønske om at høre på alle og ikke kun på nogle få. – dém, der altid er parate til sige, at alt, hvad han gør, er så udmærket!” ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s