Fandt ved kvæld kun sjælen fred, gik det, som det skulle!

“Her mellem modenhed og død, velsign os med den sidste glød
af jordens lyse sommer.
Og bryd så sindets frøskal ned, så alt i os er kærlighed,
dén nat, da kulden kommer!”

Det var simpelthen en vidunderlig bisættelse:  Biskop em. Jan Lindhards fra Roskilde Domkirke i dag onsdag. Domkirken fyldt, og i over havdelen af kirken af præster i præstekjole. Jeg tror, at over halvdelen af Roskilde stifts præster var tilstede, – et tegn på, hvad Lindhardt som biskop har betydet for stiftet,  ja for hele kongeriget. I præsteprocessionen var der kun to,  hvis sorte kjoler var uden pibekrave, men til gengæld med montfortanernes lange rosenkrans ( –  som man iøvrigt i Roskilde har kendt det fra 1901-1993)

Om formiddagen havde jeg i Sorø fejret dagens messe for Jan Lindhardt, for jeg vidste jo, at frembærelsen af det hellige messeoffer måtte vi undvære om eftermiddagen. Til gengæld fik vi alt andet i en fylde uden mål. Dejlig musik, fuldtonende dansk salmesang, – hele seks  ‘kærnesalmer’, nye såvel som traditionelle -,  forkyndelse af det glade budskab på et formfuldendt dansk, (  – en lise ovenpå, hvad vi dagen før havde måttet lægge øre til i katolsk sammenhæng) og en prædiken, som ikke kunne have været holdt bedre end dén, Jans ægtefælle, biskop Tine Lindhardt af Odense, holdt. Og holdt os i ånde med!

Tine mener ikke, at hendes prædiken vil blive offentliggjort. Synd og skam. For der var så mange pointer, som mange, der ikke har været til bisættelsen, kunne få glæde af. Tines forkyndelse blev naturligt ledt hen på Jans forkyndelse. Om, hvordan det, osse via sin mediefærdighed og mediernes beredvillighed, var lykkedes ham, i et sprog, som var samtidens, at få kristendommen ud og ind blandt almindelige mennesker. Og hun nævnte nogle af accenterne i hans forkyndelse. Jeg koger dem ned her:
* Gud er aldrig på nakken af os, men står bag ryggen af os. Han vil ikke dunke os, men støtte os
* Menneskelig værdighed bli’r altfor ofte forvekslet med menneskelig færdighed, –  det er nemlig altid dem med færdighederne i behold, der bedømmer andre menneskers værdighed. Men mennesket er værdigt, elsk-værdigt, osse nå det har mistet samtlige af sine færdigheder og overgivet til andres hjælp og barmhjertighed.
* Mennesker, der kæmper for at være originelle, ender ofte i skaberi. De skaber sig, – smag på sætningen, – hvad de jo ikke kan, for Gud har skabt enhver af os. Derfor: Kun én er i ordets sande betydning original. Nemlig Gud selv. Og i hans billede er enhver af os skabt, hvorfor vi altid vil være kopier. Og, konkluderer Lindhardt m. h. t. dem, som mener at kunne spille originale: Hellere en god kopi end en dårlig original.
* Kirken er det modsatte af Bilka. I Bilka går man tomhændede ind og går ud, slæbende på  en masse tunge ting.  I kirken går man ind, belastede med tusind tunge ting og går ud, befriede for dem allesammen.

Ved det efterfølgende traktement vakte det morskab, da én fortalte om Jan Lindhardts fremvisninger af Roskilde Domkirke – osse de mange kongegrave, –   for konfirmander. Altid meldte sig så spørgsmålet fra en elev: “Skal dronning Margrethe osse engang ligge herinde?” Hvilket Jan Lindhardt altid kategorisk afviste.  “Nej”, sagde han, – “hun skal ligge udenfor, for man må ikke ryge i kirken!”
Jans gode ven Johannes Møllehave fremførte et digt han havde skrevet natten til i dag.  Det havde en afsluttende ‘finte’ til dén kirkegård i København, hvor flere af Danmarks store sønner ligger begravet, og hvor Jan Lindhardt har ønsket sine jordiske rester bisat:
“Som alle store ender han sin eksistens
på Assistens!”

En gribende,  berigende og opløftende oplevelse var denne onsdag eftermiddag, – i godt, trygt og hjemligt selskab i den danske folkekirke.

Reklamer

1 thought on “Fandt ved kvæld kun sjælen fred, gik det, som det skulle!

  1. Sikke et flot referat og du tager ikke engang noter undervejs. Imponerende! Tine Lindhardt er da også en fremragende prædikant. Godt at I var med i præsteprocessionen, så vores Katolske Kirke dermed også kunne vise sin deltagelse. Men egentlig lidt beskæmmende, at I var de eneste katolske gejstlige. ;(

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s