Faktorernes orden . . .??

I morgen skal vi fejre Sankt Hans aften. Overalt i vort land bli’r Sankt Hans bålene tændt  og overalt vil med inderlighed ‘Midsommervisen’ blive afsunget, – om det nu er på Lange-Müllers traditionelle, flotte melodi, –  ikke helt let sangbar  for ‘almindeligt syngende’ mennesker, – eller Shubiduas mere folkelige, men bestemt ikke dårlige melodi.

Det er som bekendt Holger Drachmann, der har skrevet teksten. Den indgår i hans ‘national.romantiske’ syngespil fra 1880’erne: “Der var engang …”  Netop nu har jeg i radioen hørt Aksel Schiötz synge den på Lange-Müllers melodi,  – selvfølgelig, – for på denne sangers tid var der kun dén ene, – og havde Shubidua-melodien allerede dengang været mulighed, er jeg stensikker på, at dén havde man ikke fået Aksel til at synge.

Men netop nu var der en sætning i sangen, som jeg kom til at dvæle ved,-  hvad jeg aldrig har gjort før.  Det faldt mig ind, at havde man overhovedet ingen kendskab til Holger Drachmann, så ville man med bare denne ene sætning kunne fastslå, – at Drachmann aldrig har været katolsk sognepræst! . . .  Sætningen, jeg dvælede ved, lyder som følger:

“Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde  . . . . “

Jeg er sikker på, at havde Drachmann været sognepræst, så havde teksten fremstået med en ord-bytning:

“Hvert sogn har sin heks! –  og hver by sine trolde . . “

Ikke altid er faktorernes orden uden betydning!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s