Højt til loftet!

– blev der idag sagt i et TV-program.

Det var der osse i går, omend man næsten skal bukke nakken, når man går  ind, –  gennem den lille entre, –  i  den varme stue, hvor temperaturen vist nærmer sig de 25 grader, og hvor udsigten gennem de små vestvendte vinduer til landskabet udenfor i dén grad matcher til Blicher og Aakjær . .  Jeg bli’r nostalgisk.  Jeg  er tilbage i min barndom, – dengang, da Danmark endnu var Danmark. Tænk! . .  At få lov til at opleve dét igen, – i dét år, hvor jeg fylder 75 år . . .

Anledningen var en person, der er tyve år ældre end mig, – én, der kunne fejre  95 år fødselsdag. Stedet er Omø, og personen er Mille. Egentlig hedder hun Emilie, men aldrig er det blevet til mere end Mille. “Milde Moses!”. siger jeg til hende, hvergang vi mødes, for omend hun ikke er så gammel som hin nu nævnte mammut-skikkelse fra det gamle testamente, har hun dog sine års vægtige vægt.

Hvert år den 23. januar går turen til Omø. Det har den ikke altid gjort, men nu, hvor Mille ikke længere er i stand til, hver søndag at underlægge sig sin ellers vante søndagsplan: Færge Omø-Stignæs, bus Stigsnæs-Slagelse busstation, gåtur til Vor Frue Kirke i Frederiksgade. Søndagsmessen. Og retur! Afgang Omø 8,00, hjemkomst Omø 15,30, – har jeg pålagt mig den aldeles smertefrie pligt: At garantere, at der på hendes fødselsdag er  messe i hendes hus på Omø, som sågar, –  efter stormkatastrofen, hvor oversvømmelser faktisk lagde huset øde, men hvor det, ved hjælp af gode venner, i bedre stand kunne genetableres og juridisk set nu ikke længere er hendes, – bærer påskriften “Milles hus”, – med klausul om, at hun kan bebo det, til hun skal bæres ud derfra.

Hvor var det dog dejligt! Med et par medlemmer fra Slagelse menighed, os selv fra Sorø og med  to dejlige tilstedeværende damer fra Fyn, – den ene er jyde,  – som hjælper Mille i særlige anliggender, – fejrede vi den hellige messe i hendes varme stue, kikkende fremover til næste søndag:  festen for den hellige Ansgar, Nordens apostel. Jeg bildte den lille menighed ind, at da Ansgar sejlede sin berømte sejlads fra Sønderjylland til Birka i Sverige, var han passeret Omø og netop dér faldet i sørøveres hænder, som berøvede ham alt, hvad han af liturgisk materiale havde méd  sig ombord.  Dén købte de, – bortset fra  Mille, som hævdede, at det havde været folk fra Agersø,  som havde overfaldet Ansgar. Husk, kære læser, at der er et lisså stærkt ‘kærlighedsforhold’ mellem Omø og Agersø, som der ér mellem Danmark og Sverige.

Vi ér i den økumeniske bede-uge for enhed i troen. De to ‘tjenende ånder’ fra Fyn tager del i messen, om muligt mere andægtigt end vi, de ‘rettroende’. Og sammen med os modtager de altrets helligste sakramente med inderlighed. Godt, at jeg ikke har fyldt dem med snak om, hvor ‘smertefuldt’ det ér, at de ikke, – bare fordi de er kristne fra Bogense og ikke fra Napoli, – kan modtage sakramentet. Jeg retter mig efter pave Frans og er inspireret af  hans  rundskrivelse om glæden ved evangeliet.

Så frokostbord bagefter, – med sild en-masse, –  og med efterfølgende, som rimer med dén skål agurkesalat, som jeg for 95% af dens indholds vedkommende, indtager egenhændigt,  –  en flig af paradis.

Øllerne er fra ‘Albani’ i O’ense. Og snapsene mangler så sandelig ikke. Allesammen ta’r vi fra, men ingen kan som Mille drikke snaps og forblive ædru. Som gode og pavetro katolikker ledsager vi, – på melodien ‘Den lille nisse . . ‘, –  den første snaps med  sangen:

Se pave Frans den første! I venners lag han ka’ sit kram.
Vi holder ham i ære , og ta’r den første dram!

Jeg har lovet Mille, såfremt jeg overlever hende, – jeg bliver mere og mere i tvivl?, – at forestå hendes begravelse. Liturgien har jeg endnu ikke på plads, – kun én ting er fastlagt, nemlig omkvædet til 1. vekselsang.  Det vil lyde som det gjorde, da vi fejrede messe i Omø Kirke i forbindelse med Milles indflytning i sit fornyede hus for år tilbage:

På min lysegrønne ø, vil jeg leve, vil jeg dø,
ganske langsomt, succesive, peu-en-peu.

Der er nemlig højt til loftet på Omø!

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s